Książka kucharska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(5)
Forma i typ
Książki
(5)
Poradniki i przewodniki
(5)
Dostępność
dostępne
(5)
Placówka
Wypożyczalnia (ul. Siennieńska 54)
(5)
Autor
Alcantara Lorenza
(1)
Berner Rotraut Susanne (1948- )
(1)
Cramm Dagmar von (1955- )
(1)
Duby Georges (1919-1996)
(1)
Dymek Marta. Jadłonomia po polsku
(1)
Gamroth Anna
(1)
Marczewska Katarzyna (1958- )
(1)
Ploton Olivier
(1)
Redon Odile (1936-2007)
(1)
Sabban Françoise
(1)
Serventi Silvano
(1)
Tkaczyk-Borówka Edyta
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(5)
Odbiorca
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Młodzież
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura niemiecka
(1)
Temat
Ciasta
(1)
Cordon bleu (Paryż)
(1)
Cukiernictwo
(1)
Gotowanie
(1)
Głowonogi
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia roślinna
(1)
Kuchnia tradycyjna
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kuchnia średniowieczna
(1)
Kuchnia śródziemnomorska
(1)
Mięczaki
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Ryby
(1)
Skorupiaki
(1)
Słodycze
(1)
Życie codzienne
(1)
Gatunek
Powieść
(26212)
Powieść obyczajowa
(14787)
Opowiadania i nowele
(4737)
Wiersze
(4287)
Powieść historyczna
(3741)
Książka kucharska
(-)
Powieść psychologiczna
(3491)
Kryminał
(3290)
Sensacja
(2667)
Literatura dla dzieci
(2472)
Literatura dla młodzieży
(2305)
Poezja
(2169)
Audiobooki
(2141)
Dokumenty dźwiękowe
(2131)
Fantastyka
(1770)
Powieść biograficzna
(1451)
Thriller
(1191)
Broszura
(853)
Opracowanie
(816)
Biografia
(796)
Romans
(745)
Fantasy
(674)
Bajki i baśnie
(640)
Powieść przygodowa
(627)
Pamiętniki i wspomnienia
(617)
Publikacja bogato ilustrowana
(606)
Reportaż
(581)
Praca zbiorowa
(530)
Horror
(517)
Wydawnictwa popularne
(498)
Komiks
(328)
Powieść filozoficzna
(324)
Antologia
(321)
Fraszki
(321)
Poradnik
(305)
Książka obrazkowa
(301)
Książki dla małych dzieci
(296)
Saga rodzinna
(293)
Powieść polska
(271)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(268)
Satyra
(259)
Publikacje dla dzieci
(257)
Science fiction
(245)
Publicystyka
(231)
Powieść amerykańska
(229)
Dramat (gatunek literacki)
(213)
Przypowieść
(200)
Podręcznik
(195)
Pieśń
(181)
Esej
(179)
Wywiad dziennikarski
(150)
Romans historyczny
(140)
Powieść erotyczna
(129)
Album
(113)
Opowiadania i nowele obyczajowe
(112)
Książka zabawka
(106)
Opowiadanie dziecięce polskie
(103)
Powieść młodzieżowa amerykańska
(93)
Relacja z podróży
(92)
Tragedia
(88)
Encyklopedia
(87)
Felieton
(85)
Treny
(85)
Biografie
(81)
Autobiografia
(76)
Powieść angielska
(74)
Poemat
(73)
Przewodnik turystyczny
(73)
Czasopisma
(72)
Powieść podróżnicza
(72)
Komedia
(70)
Monografia
(69)
Powieść młodzieżowa polska
(69)
Sonety
(69)
Listy
(65)
Legendy i podania
(64)
Literatura polska
(59)
Opowiadania i nowele przygodowe
(59)
Wywiad rzeka
(55)
Dystopia
(54)
Komedia kryminalna
(54)
Rozprawa
(53)
Powieść dziecięca polska
(52)
Materiały pomocnicze
(51)
Ballada
(47)
Pamiętniki polskie
(47)
powieść obyczajowa
(47)
Powieść autobiograficzna
(45)
powieść dla dzieci i młodzieży
(44)
Psalmy
(43)
Czasopismo polskie
(42)
Adaptacja literacka
(41)
Opowiadania i nowele biograficzne
(40)
Poradniki
(39)
Powieść młodzieżowa angielska
(38)
Wywiady
(37)
Gry planszowe
(36)
Komiks przygodowy
(36)
Gry i zabawy
(35)
Księgozbiór regionalny
(35)
Opowiadania i nowele psychologiczne
(35)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(5)
Hobby i czas wolny
(1)
Styl życia, moda i uroda
(1)
5 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Książka jest swoistym kursem gotowania, w którym na ponad 500 zdjęciach zilustrowane zostały krok po kroku podstawowe techniki oczyszczania i przyrządzania w domu najlepszych potraw z ryb, mięczaków i skorupiaków. Publikację otwiera bogate wprowadzenie z opisem proponowanych w potrawach ryb i owoców morza. Książka podzielona jest na 3 rozdziały: ryby, mięczaki i skorupiaki. Pierwsze strony każdego rozdziału poświęcone są podstawowym technikom oczyszczania i filetowania, a w niektórych przypadkach gotowania owoców morza i skorupiaków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia (ul. Siennieńska 54)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W/64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Ulica Czereśniowa)
W tej tętniącej kolorami i pachnącej przyprawami książce kucharskiej mieszkańcy ulicy Czereśniowej prezentują ponad 50 przepisów na swoje ulubione potrawy. I zapraszają dzieci do wspólnego gotowania. Z ich pomocą mali kucharze z łatwością przyrządzą wiosenną sałatkę z ziół, rzodkiewkowe myszki, lody na patyku, zupę z dyni, muffinki z kasztanami, czipsy z warzyw – i mnóstwo innych pyszności. Dowiedzą się też, jak wyhodować własne zioła, jak poradzić sobie z dziurami w naleśnikach czy jak siać rzodkiewki, żeby nie trzeba ich było potem zjeść wszystkich na raz. A nawet – jak zrobić własną książkę kucharską! [swiatksiazki.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia (ul. Siennieńska 54)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. D/6 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek. - Warszawa : Marginesy, 2020. - 279, [1] strona : fotografie ; 28,5 cm.
Marta Dymek jest autorką bloga Jadłonomia.
Koniec z długimi listami trudno dostępnych składników. Dość rezygnacji z ulubionych, tradycyjnych smaków. "Jadłonomia po polsku" pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć - jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne. W końcu wiadomo, dlaczego latem do rosołu warto wrzucić bób, jak zrobić rewolucyjny pasztet bez pieczenia i czemu w bigosie tak dobrze smakuje kilka kawałków słodkiej dyni. A przede wszystkim: jak gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu - w zgodzie z naszymi smakami, chęciami, możliwościami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia (ul. Siennieńska 54)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W/64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Szefowie kuchni z prestiżowej szkoły gotowania Cordon Bleu prezentują ponad 100 przepisów cukierniczych zilustrowanych i objaśnionych krok po kroku. Jest to propozycja różnorodnych przepisów: od wielkich popularnych klasyków ciastkarstwa (typu ciasto opera czekoladowo-pistacjowe, ciasto Trzech Króli, tort szwarcwaldzki, placek z truskawkami, makaroniki z malinami itd.); poprzez łatwe, rodzinne przepisy (czekoladowe micuits, muffiny z mango i z czekoladą, gorące suflety waniliowe, tartę Tatin z jabłkami itd.); po przepisy innowacyjne (ptysie z yuzu i z czekoladą, kostki waniliowe z fiołkami krystalizowanymi, tartaletki czekoladowo-ślazowe, tort z aloesem i z poziomkami itd.). Pod koniec książki znajduje się opis przyborów cukierniczych i składników potrzebnych do przygotowania deserów oraz podstawowych ciast.
Wszystkie przepisy są zilustrowane, często towarzyszy im porada szefa kuchni. Szkoła Cordon Bleu dzieli się wszystkimi sekretami cukierniczymi i Czytelnik naprawdę może zostać prawdziwym cukiernikiem.
Szkoła Cordon Bleu została założona w Paryżu w roku 1895. Z czasem powstała światowa sieć tych elitarnych szkół kształcących profesjonalistów i amatorów gotowania. Nauczycielami są tam laureaci wielkich, francuskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych. Są pasjonatami gotowania i z chęcią przekazują swoją doświadczenie studentom z całego świata.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia (ul. Siennieńska 54)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W/64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(La Nouvelle Marianne = Nowa Marianna)
Dofinansowano ze środków finansowych Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach realizacji Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0 na lata 2021-2025.
Jedna z najlepszych książek o średniowiecznej kuchni! Pięknie napisana, historycznie pouczająca i fascynująca książka kucharska. Zawiera specjalnie zrekonstruowane przepisy z XIV- i XV-wiecznych źródeł starannie dostosowane do kuchni współczesnej. Podobnie jak niegdysiejsze wskrzeszenie muzyki barokowej, ponowne odkrycie wykwintnej kuchni średniowiecznej dokonało się za sprawą wytrawnych znawców. Odile Redon, Françoise Sabban i Silvano Serventi to ludzie wielkiej kultury, obdarzeni przy tym wielce subtelnym podniebieniem. Są oni także naukowcami, historykami. Umieszczone tu w oryginalnej postaci fragmenty traktatów kulinarnych, które z wykorzystaniem specjalistycznej wiedzy opatrują wiernym przekładem, zaczerpnęli ze starodruków, a nawet z niepublikowanych manuskryptów. Traktaty te znajdowały się w księgozbiorach najwytworniejszych domów i sporządzano je na użytek władców. Obcujemy zatem ze szczytowym osiągnięciem ówczesnej kultury. Przedstawiając je szerokiemu gronu czytelników, autorzy ukazują całkiem nowe oblicze średniowiecza, nad wyraz wyrafinowanego – nawet w dziedzinie jedzenia. […] Bo czy można utrzymywać,że Filip August pałaszował zepsute mięso mocno doprawione pieprzem dla zabicia wstrętnego smaku? I że rycerze, jego towarzysze, pobierający u Chrétiena de Troyes i André Le Chapelaina lekcje wdzięku i forteli w labiryncie miłości dworskiej, okazywali się mniej wymagający w kwestii aksamitnej gładkości sosów i rumianej skórki pasztetów, którymi się raczyli, weseląc się w towarzystwie ukochanej?. Georges Duby Kuchnia średniowieczna to wspaniałe połączenie smaku, aromatu i koloru, ale i zaskakujące, wprost niebywałe pomysły, bo czy możemy sobie dziś wyobrazić na przykład pasztet z żywymi ptaszkami…? Książka jest odpowiedzią na pragnienie ucieczki przed szarością, mdłymi papkami, fast foodami, ketchupem, na tęsknotę za podróżą ku innym brzegom. Zabiera nas na wyprawę w dalekie strony. Zachęca do odkrywania niecodziennych smaków. Jest jak zaproszenie do podróży – podróży w czasie/platon.com.pl/
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia (ul. Siennieńska 54)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W/64 Redon (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej