Kuchnia francuska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(5)
Forma i typ
Książki
(5)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(11)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia (ul. Siennieńska 54)
(5)
Filia nr 1
(3)
Filia nr 2
(2)
Filia nr 11
(2)
Autor
Bard Elizabeth
(1)
Duby Georges (1919-1996)
(1)
Długajczyk Beata (1956- )
(1)
Gruszka Dorota
(1)
Guiliano Mireille (1946- )
(1)
Herrmann Loomis Susan
(1)
Horodyska Ewa
(1)
Malinowska Dorota
(1)
Marczewska Katarzyna (1958- )
(1)
Mayle Peter
(1)
Redon Odile (1936-2007)
(1)
Sabban Françoise
(1)
Sak Anna
(1)
Serventi Silvano
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(3)
2000 - 2009
(1)
Okres powstania dzieła
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(5)
Język
polski
(5)
Temat
Literatura młodzieżowa polska
(2892)
Polska
(2391)
Literatura polska
(2263)
Literatura dziecięca polska
(2233)
Kobieta
(1898)
Kuchnia francuska
(-)
Pamiętniki polskie
(1754)
Literatura młodzieżowa
(1347)
Rodzina
(1040)
Księgozbiór regionalny
(917)
Tajemnica
(899)
Literatura wojenna
(870)
Przyjaźń
(844)
Miłość
(822)
Publicystyka polska
(794)
Wojsko
(711)
Dramat polski
(707)
Wojna 1939-1945 r.
(702)
Historia
(675)
II wojna światowa (1939-1945)
(639)
Literatura dziecięca
(631)
Relacje międzyludzkie
(613)
Książki stare
(587)
Poezja polska
(587)
Zabójstwo
(587)
Literatura
(563)
Śledztwo i dochodzenie
(535)
Warszawa
(515)
Lektura
(513)
Filozofia
(512)
Biblioterapia
(497)
Sztuka
(494)
Wojna
(488)
Żydzi
(473)
Nastolatki
(435)
Zwierzęta
(423)
Język polski
(420)
Policjanci
(415)
Kultura
(414)
Życie codzienne
(394)
Podręczniki akademickie
(391)
Rodzeństwo
(389)
Uczucia
(386)
Podróże
(369)
Dzieci
(366)
Literatura grozy
(366)
Sekrety rodzinne
(357)
Reportaż polski
(353)
Dziewczęta
(346)
Małżeństwo
(343)
Magia
(340)
Biografie
(338)
Język angielski
(315)
Osoby zaginione
(311)
Trudne sytuacje życiowe
(309)
Wydawnictwa popularne
(306)
Encyklopedia
(291)
Pisarze polscy
(291)
Wybory życiowe
(286)
Satyra polska
(284)
Relacja romantyczna
(266)
Fizyka
(265)
Malarstwo
(260)
Dziecko
(253)
Polityka
(249)
Religia
(249)
Władcy
(245)
Architektura
(234)
Arystokracja
(232)
Matki i córki
(232)
Teatr
(230)
Przestępczość zorganizowana
(229)
Polityka międzynarodowa
(219)
Dziennikarze
(217)
Polacy za granicą
(213)
Boże Narodzenie
(206)
Teatr polski
(206)
Niemcy
(202)
Nauka
(201)
Matematyka
(200)
Szkice literackie polskie
(200)
Politycy
(195)
Seryjni zabójcy
(195)
Zemsta
(192)
Poszukiwania zaginionych
(188)
Ruch oporu
(188)
Film
(187)
Psychologia
(187)
Armia Krajowa
(186)
Uprowadzenie
(186)
Lekarze
(185)
Młodzież
(185)
Listy polskie
(182)
Stany Zjednoczone
(176)
Unia Europejska
(176)
Muzyka
(174)
Uczniowie
(170)
Prywatni detektywi
(165)
Socjologia
(162)
Opowiadanie polskie
(161)
Historia Polski
(160)
Temat: czas
2001-
(1)
Temat: miejsce
Prowansja (Francja ; kraina historyczna)
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(2)
Książka kucharska
(1)
Kucharstwo
(1)
Poradniki
(1)
Powieść
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(1)
5 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Stanowi kontynuację książki pt. Lunch w Paryżu.
Autorka bestselleru Lunch w Paryżu zabiera nas w kolejną podróż, tym razem do serca Prowansji Przed dziesięcioma laty pochodząca z Nowego Jorku Elizabeth Bard, podążając za przystojnym Francuzem, wdrapała się po kręconych schodkach do miłosnego gniazdka w centrum Paryża. Po jakimś czasie, kiedy ich dziecko było w drodze, nabrała przekonania, że odnalazła swoje miejsce na ziemi, miejsce już „na zawsze“. Jednak przed narodzinami dziecka para decyduje się na romantyczny wypad do Céreste, małej wioski w Prowansji. Tam przypadek prowadzi ich do domu, stanowiącego niegdyś wojenne schronienie słynnego poety. Urzeczeni urokiem staroświeckiego domostwa i związaną z nim historią Elizabeth i Gwendal postanawiają się przeprowadzić - pakują manatki i wielką brytfannę, przenoszą się na francuską wieś i otwierają własną lodziarnię... Wypełniony kuszącymi przepisami Piknik w Prowansji, równie smakowity jak faszerowane kwiaty cukinii czy miodowo-tymiankowe lody, stanowi opowieść o wszystkim, co się wydarzyło, kiedy już „żyli razem długo i szczęśliwie“- o Amerykance poznającej, jak funkcjonuje francuskie macierzyństwo, o rodzinie odkrywającej nową pasję zawodową, o poznaniu tajników kuchni prowansalskiej. Z humorem doprawionym szczyptą złośliwości i porcją truskawkowego sorbetu autorka przypomina nam, że życie - to w kuchni i to poza kuchnią - jest randką z nieoczekiwanym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia (ul. Siennieńska 54)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W/82-3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Marzysz o wiecznej młodości i pięknie? Chcesz je zatrzymać za pomocą idealnego kremu? A może przywrócić dzięki liftingowi?
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia (ul. Siennieńska 54)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W/61 (1 egz.)
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Filia nr 2
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Filia nr 11
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zrealizowano ze środków Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa.
Urocza opowieść o smakach, zapachach i radości życia, prosto z normandzkiego miasteczka Louviers!
Ciepła opowieści o francuskim stylu życia w aspekcie kulinarnym są objaśnienia 12 podstawowych technik gotowania i pieczenia oraz kilkadziesiąt prostych a smakowitych przepisów na francuskie dania zaczerpniętych prosto od sąsiadów. [www.azymut.pl
Uzupełnieniem tej pełnej ciepła opowieści o francuskim stylu życia w aspekcie kulinarnym są objaśnienia 12 podstawowych technik gotowania i pieczenia oraz kilkadziesiąt prostych a smakowitych przepisów na francuskie dania zaczerpniętych prosto od sąsiadów. Spróbujcie tylko pot-au-feu według przepisu miejscowego rzeźnika, albo czekoladowo-malinowej tarty Baptiste’a Bourdona, dostawcy warzyw na lokalny targ. I nie krępujcie się poprosić o dokładkę!
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia (ul. Siennieńska 54)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W/64 (1 egz.)
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Filia nr 2
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia nr 7
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Filia nr 11
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia (ul. Siennieńska 54)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(La Nouvelle Marianne = Nowa Marianna)
Dofinansowano ze środków finansowych Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach realizacji Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0 na lata 2021-2025.
Jedna z najlepszych książek o średniowiecznej kuchni! Pięknie napisana, historycznie pouczająca i fascynująca książka kucharska. Zawiera specjalnie zrekonstruowane przepisy z XIV- i XV-wiecznych źródeł starannie dostosowane do kuchni współczesnej. Podobnie jak niegdysiejsze wskrzeszenie muzyki barokowej, ponowne odkrycie wykwintnej kuchni średniowiecznej dokonało się za sprawą wytrawnych znawców. Odile Redon, Françoise Sabban i Silvano Serventi to ludzie wielkiej kultury, obdarzeni przy tym wielce subtelnym podniebieniem. Są oni także naukowcami, historykami. Umieszczone tu w oryginalnej postaci fragmenty traktatów kulinarnych, które z wykorzystaniem specjalistycznej wiedzy opatrują wiernym przekładem, zaczerpnęli ze starodruków, a nawet z niepublikowanych manuskryptów. Traktaty te znajdowały się w księgozbiorach najwytworniejszych domów i sporządzano je na użytek władców. Obcujemy zatem ze szczytowym osiągnięciem ówczesnej kultury. Przedstawiając je szerokiemu gronu czytelników, autorzy ukazują całkiem nowe oblicze średniowiecza, nad wyraz wyrafinowanego – nawet w dziedzinie jedzenia. […] Bo czy można utrzymywać,że Filip August pałaszował zepsute mięso mocno doprawione pieprzem dla zabicia wstrętnego smaku? I że rycerze, jego towarzysze, pobierający u Chrétiena de Troyes i André Le Chapelaina lekcje wdzięku i forteli w labiryncie miłości dworskiej, okazywali się mniej wymagający w kwestii aksamitnej gładkości sosów i rumianej skórki pasztetów, którymi się raczyli, weseląc się w towarzystwie ukochanej?. Georges Duby Kuchnia średniowieczna to wspaniałe połączenie smaku, aromatu i koloru, ale i zaskakujące, wprost niebywałe pomysły, bo czy możemy sobie dziś wyobrazić na przykład pasztet z żywymi ptaszkami…? Książka jest odpowiedzią na pragnienie ucieczki przed szarością, mdłymi papkami, fast foodami, ketchupem, na tęsknotę za podróżą ku innym brzegom. Zabiera nas na wyprawę w dalekie strony. Zachęca do odkrywania niecodziennych smaków. Jest jak zaproszenie do podróży – podróży w czasie/platon.com.pl/
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia (ul. Siennieńska 54)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W/64 Redon (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej