Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(24)
Forma i typ
Książki
(24)
Poradniki i przewodniki
(15)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(4)
Publikacje popularnonaukowe
(3)
Publikacje fachowe
(2)
Dostępność
dostępne
(22)
wypożyczone
(3)
Placówka
Wypożyczalnia (ul. Siennieńska 54)
(24)
Filia nr 11
(1)
Autor
Rzayev Samir
(3)
Adamska-Patruno Edyta
(1)
Alcantara Lorenza
(1)
Berner Rotraut Susanne (1948- )
(1)
Bester Jagoda
(1)
Borkowska Urszula (1950- )
(1)
Bąk-Sosnowska Monika
(1)
Cramm Dagmar von (1955- )
(1)
Duby Georges (1919-1996)
(1)
Dymek Marta. Jadłonomia po polsku
(1)
Galewski Patryk
(1)
Gamroth Anna
(1)
Glasenapp Małgorzata
(1)
Grodecka Maria (1926-2005)
(1)
Janczarek Piotr
(1)
Jastrzębska-Mierzyńska Marta
(1)
Jurczuk Małgorzata
(1)
Kaźmierak Anna
(1)
Kiełczewska Barbara
(1)
Laraison Emilie
(1)
Legros Jacques
(1)
Maciorkowska Elżbieta
(1)
Makłowicz Robert (1963- )
(1)
Marczewska Katarzyna (1958- )
(1)
Mazel Sharon
(1)
Mosley Michael (1957- )
(1)
Motte Maryline
(1)
Motte Roland (1956- )
(1)
Murkoff Heidi Eisenberg
(1)
Ostrowska Lucyna
(1)
Ploton Olivier
(1)
Redon Odile (1936-2007)
(1)
Regner Marek
(1)
Roszko-Kirpsza Izabela
(1)
Rozwarzewska Monika
(1)
Russell-Taylor Elizabeth (1930- )
(1)
Sabban Françoise
(1)
Serventi Silvano
(1)
Smarkusz-Zarzecka Joanna
(1)
Stajuda Teresa
(1)
Stefańska Ewa (1961- )
(1)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(1)
Sztokfisz Marta
(1)
Tkaczyk-Borówka Edyta
(1)
Ton Van Anh
(1)
Trojankowska Magdalena
(1)
Tucci Stanley (1960- )
(1)
Utnik-Strugała Monika
(1)
Wasiluk Diana
(1)
Wit-Kossowska Izabella
(1)
Witczak-Sawczuk Katarzyna
(1)
Woźniak Grażyna
(1)
Zakrzewska Magdalena (nauki medyczne)
(1)
Zaręba Andrzej (1964- )
(1)
Zasempa Beata
(1)
Łabonarski Tomasz
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(12)
2010 - 2019
(9)
2000 - 2009
(1)
1990 - 1999
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(19)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(24)
Język
polski
(24)
Odbiorca
6-8 lat
(2)
9-13 lat
(2)
Dzieci
(2)
Dorośli
(1)
Młodzież
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Temat
Kucharstwo
(5)
Kuchnia azerbejdżańska
(3)
Gotowanie
(2)
Kuchnia włoska
(2)
Zdrowe odżywianie
(2)
Aktorzy amerykańscy
(1)
Bezsenność
(1)
Ciasta
(1)
Ciąża
(1)
Cordon bleu (Paryż)
(1)
Cukiernictwo
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dietetyka
(1)
Emigranci
(1)
Folklor
(1)
Gessler, Magda (1953- )
(1)
Gospodarstwo domowe
(1)
Głowonogi
(1)
Historia
(1)
Kawa (napój)
(1)
Kawiarnie i cukiernie
(1)
Kobieta
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Kofeina
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia Europy Środkowo-Wschodniej
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Kuchnia polska
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia roślinna
(1)
Kuchnia tradycyjna
(1)
Kuchnia ukraińska
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Kuchnia wietnamska
(1)
Kuchnia średniowieczna
(1)
Kuchnia śródziemnomorska
(1)
Leczenie dietą
(1)
Makłowicz, Robert (1963- )
(1)
Miasta
(1)
Mięczaki
(1)
Mosley, Michael (1957- )
(1)
Napoje
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Odżywianie
(1)
Osobliwości
(1)
Potrawy dietetyczne
(1)
Produkt regionalny
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Restauratorzy (gastronomia)
(1)
Rośliny jadalne
(1)
Rośliny ozdobne
(1)
Ryby
(1)
Sen
(1)
Skorupiaki
(1)
Słodycze
(1)
Tradycja
(1)
Tucci, Stanley (1960- )
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Wegetarianizm
(1)
Zabytki kultury
(1)
Zdrowie fizyczne
(1)
Zespoły historyczne miast
(1)
Zwyczaje żywieniowe
(1)
Ćwierczakiewiczowa, Lucyna (1829-1901)
(1)
Życie codzienne
(1)
Żywienie chorych
(1)
Temat: czas
1901-2000
(3)
2001-
(3)
1801-1900
(2)
1945-1989
(2)
1989-2000
(2)
1201-1300
(1)
1301-1400
(1)
1401-1500
(1)
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
do 801 p.n.e.
(1)
Temat: miejsce
Azerbejdżan
(3)
Europa Środkowo-Wschodnia
(1)
Lwów (Ukraina, obw. lwowski)
(1)
Polska
(1)
Wietnam
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(13)
Książka kucharska
(5)
Poradnik
(4)
Publikacja bogato ilustrowana
(4)
Wydawnictwa popularne
(3)
Autobiografia
(2)
Przewodnik turystyczny
(2)
Publikacje dla dzieci
(2)
Biografia
(1)
Podręcznik
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Przewodnik historyczny
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Relacja z podróży
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(2326)
Socjologia i społeczeństwo
(630)
Kultura i sztuka
(415)
Edukacja i pedagogika
(334)
Religia i duchowość
(311)
Kulinaria
(24)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(306)
Psychologia
(275)
Medycyna i zdrowie
(255)
Literaturoznawstwo
(252)
Biologia
(249)
Podróże i turystyka
(197)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(192)
Filozofia i etyka
(169)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(164)
Etnologia i antropologia kulturowa
(160)
Geografia i nauki o Ziemi
(125)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(117)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(99)
Rozwój osobisty
(96)
Fizyka i astronomia
(93)
Hobby i czas wolny
(93)
Językoznawstwo
(91)
Kultura fizyczna i sport
(88)
Inżynieria i technika
(84)
Nauka i badania
(76)
Architektura i budownictwo
(69)
Styl życia, moda i uroda
(56)
Ochrona środowiska
(49)
Media i komunikacja społeczna
(45)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(35)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(34)
Informatyka i technologie informacyjne
(31)
Archeologia
(23)
Chemia
(23)
Zarządzanie i marketing
(22)
Rolnictwo i leśnictwo
(20)
Praca, kariera, pieniądze
(17)
Transport i logistyka
(16)
Matematyka
(15)
Dom i ogród
(8)
24 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
Książka jest swoistym kursem gotowania, w którym na ponad 500 zdjęciach zilustrowane zostały krok po kroku podstawowe techniki oczyszczania i przyrządzania w domu najlepszych potraw z ryb, mięczaków i skorupiaków. Publikację otwiera bogate wprowadzenie z opisem proponowanych w potrawach ryb i owoców morza. Książka podzielona jest na 3 rozdziały: ryby, mięczaki i skorupiaki. Pierwsze strony każdego rozdziału poświęcone są podstawowym technikom oczyszczania i filetowania, a w niektórych przypadkach gotowania owoców morza i skorupiaków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia (ul. Siennieńska 54)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W/64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Ulica Czereśniowa)
W tej tętniącej kolorami i pachnącej przyprawami książce kucharskiej mieszkańcy ulicy Czereśniowej prezentują ponad 50 przepisów na swoje ulubione potrawy. I zapraszają dzieci do wspólnego gotowania. Z ich pomocą mali kucharze z łatwością przyrządzą wiosenną sałatkę z ziół, rzodkiewkowe myszki, lody na patyku, zupę z dyni, muffinki z kasztanami, czipsy z warzyw – i mnóstwo innych pyszności. Dowiedzą się też, jak wyhodować własne zioła, jak poradzić sobie z dziurami w naleśnikach czy jak siać rzodkiewki, żeby nie trzeba ich było potem zjeść wszystkich na raz. A nawet – jak zrobić własną książkę kucharską! [swiatksiazki.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia (ul. Siennieńska 54)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. D/6 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek. - Warszawa : Marginesy, 2020. - 279, [1] strona : fotografie ; 28,5 cm.
Marta Dymek jest autorką bloga Jadłonomia.
Koniec z długimi listami trudno dostępnych składników. Dość rezygnacji z ulubionych, tradycyjnych smaków. "Jadłonomia po polsku" pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć - jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne. W końcu wiadomo, dlaczego latem do rosołu warto wrzucić bób, jak zrobić rewolucyjny pasztet bez pieczenia i czemu w bigosie tak dobrze smakuje kilka kawałków słodkiej dyni. A przede wszystkim: jak gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu - w zgodzie z naszymi smakami, chęciami, możliwościami.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia (ul. Siennieńska 54)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W/64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia na pełnej petardzie / Patryk Galewski - Warszawa : Agora, 2022. - 206, [2] strony : ilustracje ; 24 cm.
Kuchnia na pełnej petardzie to nie tylko zbiór świetnych przepisów – to także opowieść o skomplikowanych losach chłopaka, który przeżył wiele złego, by w końcu wygrać życie. Patryk Galewski dziś jest fantastycznym kucharzem i spełnionym mężem oraz tatą trójki dzieci. Jednak nie zawsze tak było, a jego droga do miejsca, w którym jest była wyboista.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia (ul. Siennieńska 54)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W/64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wyd. "Vegi" i "Sparu" pt. : Wszystko o wegetarianizmie.
Wegetarianizm to nie dogmat ani liturgia, to tylko postulat natury własnego organizmu oraz indywidualny styl życia i myślenia wynikający z oczywistości serca i rozumu. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia (ul. Siennieńska 54)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M/6 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smaki Lwowa : kulinarna biografia miasta / Piotr Janczarek. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Lira Wydawnictwo, 2023. - 349, [2] strony : ilustracje ; 22 cm
Na okładce : "Lwów zmienił się w czasie wojny, ale wojna go nie zniszczyła..."
"Lwów zmienił się w czasie wojny, ale wojna go nie zniszczyła…” (Ze Wstępu autora) Co w dawnym Lwowie znaczyło: „iść do pana Edzia”? Dlaczego pijąc wiśniówkę, trzeba uważać na tramwaj? Jak upito czerwonego hrabiego? Co to jest żydowska penicylina? Gdyby ogłoszono konkurs na kulinarną stolicę Europy Środkowej, Lwów z powodzeniem mógłby ubiegać się o to miano. Książka opowiada o dawnym i współczesnym Lwowie, widzianym zza restauracyjnych i kawiarnianych stolików, a jednocześnie stanowi doskonały „spacerownik kulinarny”. To miasto jest jak wielki, buchający kocioł, z którego wydobywają się wciąż nowe smaki, idee, pomysły, lecz nie zapomina ono przy tym o tradycji. Do paleniska dorzucają szefowie kuchni, restauratorzy, ale także wielu aktywistów, badaczy tradycji kulinarnych, ekspertów i dziennikarzy. Swoimi autorskimi przepisami podzielili się z nami szefowie kuchni najlepszych lwowskich restauracji oraz Pani Stefa – największy autorytet kulinarny w tym mieście. Piotr Janczarek kreśli pasjonującą biografię miasta – biografię pełną różnorodnych smaków i smaczków. Dodatkową zaletą książki jest staranna szata graficzna, oryginalne zdjęcia i barwne ilustracje. /platon.com.pl/
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia (ul. Siennieńska 54)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W/64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Batch cooking - tak dziś gotuje cały świat: szybko, tanio, zdrowo i przyjemnie. Domowe posiłki dla rodziny, zdrowe i pyszne, możliwe do przygotowania raz w tygodniu, to marzenie wielu z nas. Wszyscy wiemy, że należy się dobrze i zdrowo odżywiać… Ale kto ma czas codziennie biegać po zakupy i gotować po całym dniu wypełnionym pracą i innymi obowiązkami? Dzięki tej książce teraz będzie to możliwe: możesz przygotować wszystkie posiłki na cały tydzień jednego dnia i to w maksymalnie 2 godziny! W tygodniu tylko podgrzewasz i podajesz: wszystko gotowe w 15 minut! Metoda ta, zwana z angielskiego batch cooking, „gotowanie zestawami”, dotarła do nas z Ameryki i oznacza gotowanie z wyprzedzeniem i tworzenie zestawów według menu na cały tydzień. I robi furorę na całym świecie! Nic dziwnego. Bo pozwala oszczędzić czas i pieniądze. Podaje gotowe listy zakupów (więc nie musisz samodzielnie podejmować decyzji ani planować). Radzi, jak przygotować i przechowywać produkty. I jak nie marnować jedzenia wykorzystując wszystko, co zostaje. Oto 15 jadłospisów dla 4 osobowej rodziny, czyli 75 potraw. Spróbuj, a pokochasz tę metodę i tę książkę, bo jest nie tylko przyjazna i praktyczna, ale piękna, oryginalnie zakomponowana, pełna wspaniałych zdjęć.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia (ul. Siennieńska 54)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W/64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Café Museum / Robert Makłowicz ; z ilustracjami Andrzeja Zaręby. - Kraków : Wysoki Zamek, 2021. - 189, [2] strony : ilustracje ; 25 cm.
"Źródła cytatów" na stronie 189.
„Café Museum” to połączenie książki podróżniczej i kulinarnej z szerokim tłem historycznym i wieloma rodzinnymi wspomnieniami. Robert Makłowicz, w bardzo osobistej narracji, pokazuje nam kawałek swojego świata. Miejsca dla niego niezwykle ważne, których spoiwem jest ck Europa. Wraz z autorem przemierzamy kraje wielonarodowościowej monarchii habsburskiej. To nie jest jednak zwykła podróż – Makłowicz zatrzymuje się w miejscach, które bardzo rzadko pojawiają się w przewodnikach. Nie znajdziemy tu długich opisów zabytków, autor pisze przede wszystkim o ludziach i jedzeniu. Przywołuje często świat już nieistniający, próbuje go wskrzesić, bo dobrze wie, że pamięć potrafi przetrwać w smakach i zapachach. Nieważne czy spacerujemy po Wiedniu, szeklerskiej wiosce w Transylwanii czy Sarajewie – w jakiś przedziwny sposób Makłowicz zawsze wie, gdzie ma się udać, gdzie zapukać, jakie drzwi otworzyć. Może to lata praktyki, a może to opiekuńczy duch cesarza Franciszka Józefa I czuwa nad naszym autorem. „Café Museum” jest też wielką adoracją różnorodności – narodowej, językowej, kulturowej czy wreszcie kulinarnej. Makłowicz udawania, że właśnie tam, gdzie mieszają się narodowości, języki, kultury i smaki człowiek może czuć się naprawdę szczęśliwy. Czytając „Café Museum”, pragnąłem natychmiast zjeść te wszystkie opisane ze znawstwem i miłością potrawy, zaraz potem wypić wszystko, czego picie jest tu opisane, a jeszcze bardziej — natychmiast wsiąść do samochodu i pojechać w miejsca, które na łamach tej zbyt skromnej objętościowo książki wymienia Makłowicz (Krzysztof Varga).
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia (ul. Siennieńska 54)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W/91 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Chciałbyś się wysypiać, ale masz z tym problem? Budzisz się w środku nocy? Mimo zmęczenia przewracasz się w łóżku z boku na bok? Ta książka jest właśnie dla ciebie! Najnowsze badania dowodzą, że sen wpływa na nasze zdrowie bardziej niż zbilansowana dieta, ćwiczenia czy poziom zamożności. Niestety, w dzisiejszych czasach musimy coraz częściej walczyć nie tylko o jego odpowiednią długość, ale przede wszystkim jakość. W tej książce doktor Michael Mosley wyjaśnia, co się z nami dzieje, kiedy śpimy, jakie są przyczyny powszechnych problemów ze snem i dlaczego standardowe sposoby na bezsenność rzadko działają. Udowadnia, że 7–8 godzin nocnego snu może zmniejszyć ryzyko depresji, otyłości i innych chorób przewlekłych. Autor sam borykał się z bezsennością i eksperymentował z różnymi terapiami. Nie byłby sobą, gdyby w rezultacie nie opracował autorskiej, opartej na przełomowych badaniach radykalnej metody naprawy snu. Rekordowo krótki, czterotygodniowy program przywróci ci dobre samopoczucie, zapewni komfortowy wypoczynek i sprawi, że się zregenerujesz. „Moc dobrego snu” to recepta na obniżenie poziomu stresu, zwiększenie poczucia szczęścia i zdrowie.[nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia (ul. Siennieńska 54)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W/61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Skąd wzięło się przekonanie, że musimy dokonywać wyboru między ogrodem pięknym a ogrodem użytecznym, dającym produkty na nasz stół? Między klombem kwiatowym a warzywną grządką? Tymczasem wiele roślin, które pielęgnujemy, aby cieszyły nasz wzrok, równie dobrze jak we flakonie sprawdza się na talerzu! Przedstawiamy w tej książce 60 roślin, których urodę podziwiamy, nie wiedząc, że można wykorzystywać je w kuchni, robić z nich ciasta, napoje, sałatki, przetwory, sosy czy używać do dekoracji potraw. Można hodować je w ogrodzie, można w doniczce na tarasie lub w mieszkaniu. Książka nie tylko podaje szczegóły uprawy i pielęgnacji każdej z nich, ale opisuje ich walory odżywcze i podsuwa atrakcyjne przepisy kulinarne do natychmiastowego wykorzystania. Przekonajcie się sami, jak to, co piękne, potrafi być smaczne. Do zmiany myślenia przekonują nas Roland i Maryline Motte, urocza para Francuzów, uprawiająca wspólnie ten sam ogród w sercu Wogezów i udzielająca porad ogrodniczych na portalach społecznościowych. Gwarantują, że każdy z podanych tu przepisów został przez nich wypróbowany!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia (ul. Siennieńska 54)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W/63 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dieta przyszłej matki / Heidi Murkoff z Sharon Mazel ; przełożyła Monika Rozwarzewska. - Wydanie 2. poszerzone i uzupełnione (dodruk). - Poznań : Dom Wydawniczy Rebis, 2018. - XVI, 432 strony : ilustracje ; 24 cm.
Nowe, poszerzone i uaktualnione wydanie bestsellerowego poradnika. Niezastąpione źródło najnowszych informacji na temat: - pełnowartościowych, smacznych i zdrowych posiłków dla przyszłej matki; - prawidłowego przyrostu masy ciała; - łagodzenia objawów dolegliwości ciążowych; - zapotrzebowania na witaminy i inne składniki odżywcze. W tej wyjątkowej książce poznasz odpowiedzi na wiele nurtujących cię pytań: - Co należy wyeliminować z jadłospisu? - Jak zapewnić odpowiednią ilość wapnia, nie pijąc mleka? - Czy alkohol i kawa naprawdę szkodzą ciąży? - Jak zdrowo się odżywiać za niewielkie pieniądze?
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia (ul. Siennieńska 54)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W/61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Szefowie kuchni z prestiżowej szkoły gotowania Cordon Bleu prezentują ponad 100 przepisów cukierniczych zilustrowanych i objaśnionych krok po kroku. Jest to propozycja różnorodnych przepisów: od wielkich popularnych klasyków ciastkarstwa (typu ciasto opera czekoladowo-pistacjowe, ciasto Trzech Króli, tort szwarcwaldzki, placek z truskawkami, makaroniki z malinami itd.); poprzez łatwe, rodzinne przepisy (czekoladowe micuits, muffiny z mango i z czekoladą, gorące suflety waniliowe, tartę Tatin z jabłkami itd.); po przepisy innowacyjne (ptysie z yuzu i z czekoladą, kostki waniliowe z fiołkami krystalizowanymi, tartaletki czekoladowo-ślazowe, tort z aloesem i z poziomkami itd.). Pod koniec książki znajduje się opis przyborów cukierniczych i składników potrzebnych do przygotowania deserów oraz podstawowych ciast.
Wszystkie przepisy są zilustrowane, często towarzyszy im porada szefa kuchni. Szkoła Cordon Bleu dzieli się wszystkimi sekretami cukierniczymi i Czytelnik naprawdę może zostać prawdziwym cukiernikiem.
Szkoła Cordon Bleu została założona w Paryżu w roku 1895. Z czasem powstała światowa sieć tych elitarnych szkół kształcących profesjonalistów i amatorów gotowania. Nauczycielami są tam laureaci wielkich, francuskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych. Są pasjonatami gotowania i z chęcią przekazują swoją doświadczenie studentom z całego świata.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia (ul. Siennieńska 54)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W/64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(La Nouvelle Marianne = Nowa Marianna)
Dofinansowano ze środków finansowych Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach realizacji Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0 na lata 2021-2025.
Jedna z najlepszych książek o średniowiecznej kuchni! Pięknie napisana, historycznie pouczająca i fascynująca książka kucharska. Zawiera specjalnie zrekonstruowane przepisy z XIV- i XV-wiecznych źródeł starannie dostosowane do kuchni współczesnej. Podobnie jak niegdysiejsze wskrzeszenie muzyki barokowej, ponowne odkrycie wykwintnej kuchni średniowiecznej dokonało się za sprawą wytrawnych znawców. Odile Redon, Françoise Sabban i Silvano Serventi to ludzie wielkiej kultury, obdarzeni przy tym wielce subtelnym podniebieniem. Są oni także naukowcami, historykami. Umieszczone tu w oryginalnej postaci fragmenty traktatów kulinarnych, które z wykorzystaniem specjalistycznej wiedzy opatrują wiernym przekładem, zaczerpnęli ze starodruków, a nawet z niepublikowanych manuskryptów. Traktaty te znajdowały się w księgozbiorach najwytworniejszych domów i sporządzano je na użytek władców. Obcujemy zatem ze szczytowym osiągnięciem ówczesnej kultury. Przedstawiając je szerokiemu gronu czytelników, autorzy ukazują całkiem nowe oblicze średniowiecza, nad wyraz wyrafinowanego – nawet w dziedzinie jedzenia. […] Bo czy można utrzymywać,że Filip August pałaszował zepsute mięso mocno doprawione pieprzem dla zabicia wstrętnego smaku? I że rycerze, jego towarzysze, pobierający u Chrétiena de Troyes i André Le Chapelaina lekcje wdzięku i forteli w labiryncie miłości dworskiej, okazywali się mniej wymagający w kwestii aksamitnej gładkości sosów i rumianej skórki pasztetów, którymi się raczyli, weseląc się w towarzystwie ukochanej?. Georges Duby Kuchnia średniowieczna to wspaniałe połączenie smaku, aromatu i koloru, ale i zaskakujące, wprost niebywałe pomysły, bo czy możemy sobie dziś wyobrazić na przykład pasztet z żywymi ptaszkami…? Książka jest odpowiedzią na pragnienie ucieczki przed szarością, mdłymi papkami, fast foodami, ketchupem, na tęsknotę za podróżą ku innym brzegom. Zabiera nas na wyprawę w dalekie strony. Zachęca do odkrywania niecodziennych smaków. Jest jak zaproszenie do podróży – podróży w czasie/platon.com.pl/
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia (ul. Siennieńska 54)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W/64 Redon (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Seria Dietetyczna Hamlyna)
Tyt. oryg.: "The diabetic cookbook" 1981. Na okł. odmienny tyt. serii: Hamlyn Seria Dietetyczna.
Książka z przepisami kulinarnymi dla chorych na cukrzycę i nie tylko. Zawiera ponad 100 przepisów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia (ul. Siennieńska 54)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W/61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Kuchnia Azerbejdżanu)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia (ul. Siennieńska 54)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W/64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Dołma azerbejdżańska / [odpowiedzialny za publikację Samir Rzayev]. - Wydanie 2. - Warszawa : Oficyna Olszynka, 2016. - 30 stron : fotografie ; 21 cm.
(Kuchnia Azerbejdżanu)
Wydano z okazji 540-lecia nawiązania i 20-lecia odrodzenia azerbejdżańsko-polskich stosunków dyplomatycznych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia (ul. Siennieńska 54)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M/6 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Kuchnia Azerejdżanu)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia (ul. Siennieńska 54)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. M/6 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pani od obiadów : Lucyna Ćwierczakiewiczowa : historia życia / Marta Sztokfisz. - Wydanie 1, dodruk. - Kraków : Wydawnictwo Literackie, 2019. - 381, [3] strony : ilustracje ; 21 cm.
Poznajcie polską Julię Child! Trzęsła warszawską socjetą końca XIX wieku. Bywała na salonach, nadawała ton dyskusjom i balom. Żadna inna kobieta w Królestwie Polskim nie odniosła takiego sukcesu jak Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Fizycznie była przeciwieństwem urodzonej niemal sto lat później Amerykanki. Miała zaledwie półtora metra wzrostu i z dumą nosiła niemałą nadwagę. Za to sposób bycia, niezwykła charyzma i bezpośredniość z pewnością łączyły dwie słynne kucharki. Obie miały też podobny plan na przyszłość - być dobrą żoną i matką, pomagać innym, uczyć się i wieść życie nowoczesnej pani domu. A że bez umiejętności gotowania sprostać temu nie sposób, to całe swoje zaangażowanie zogniskowały w sztuce kulinarnej i odniosły niebywały sukces. Pani Lucyna miała niespełna czterdzieści lat, a już była obiektem zachwytów, złośliwych spojrzeń i plotek. Jej 365 obiadów za 5 złotych było najchętniej czytaną polską książką tamtego okresu i zajmowało honorowe miejsce w tysiącach polskich domów, tuż obok Biblii. Nakłady kolejnych jej książek kucharskich przekraczały nakłady dzieł Mickiewicza i Słowackiego, prowadzony przez nią salon przy Królewskiej odwiedzały największe osobistości stolicy, a za roczną pensję mogła kupić trzy majątki ziemskie! „Panoszy się na mieście jak pawie pióro w kapeluszu - mówili złośliwcy, zazdroszczący jej żyłki do marketingu i interesów, dodając: - Jest jak rtęć, wszędzie się wciśnie”. Słynęła też ze swojej oszczędności, co sprawiło, że żartobliwie nazywano ją „Ćwierciakiewiczową”. Była jednocześnie wzorem emancypacji, a promując w swoich poradnikach, redagowanych przez siebie kalendarzach i rubrykach prasowych zdrowy styl życia, wyprzedziła epokę. Teraz Lucyna Ćwierczakiewiczowa i Warszawa końca XIX wieku ożywają na nowo na kartach frapującej biografii spisanej przez znaną dziennikarkę, Martę Sztokfisz. Tę książkę czyta się jak doskonałą powieść![www.azymut.pl]
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia (ul. Siennieńska 54)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. W/929 (1 egz.)
Filia nr 11
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Świat Dla Dociekliwych)
Fascynujący przewodnik po Wietnamie - krainie smoków i myszojeleni, pól ryżowych i pływających wiosek. Gdzie rośnie pieprz? Jak wygląda myszojeleń? Czy żółw może uratować kraj przed wrogiem? Po co w dżungli tunele? Xin chao! Dzień dobry! Witajcie w Wietnamie - kraju, którego mieszkańcy piszą wiersze na kapeluszach, pływają w koszach i jedzą smocze oczy. Tu gra się na kamieniach, a spektakle wystawia na wodzie. W domach stoją ołtarze, wszystkie imiona coś znaczą, a zamiast "Jak się masz?" mówi się "Jadłeś już ryż?". Obowiązują dwa różne kalendarze, a Nowy Rok jest świętowany przez dwa tygodnie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia (ul. Siennieńska 54)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. D/9 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej