Kuchnia włoska
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(3)
Forma i typ
Książki
(3)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Poradniki i przewodniki
(1)
Dostępność
dostępne
(7)
Placówka
Wypożyczalnia (ul. Siennieńska 54)
(3)
Filia nr 1
(1)
Filia nr 2
(1)
Filia nr 7
(1)
Filia nr 11
(1)
Autor
Duby Georges (1919-1996)
(1)
Glasenapp Małgorzata
(1)
Marczewska Katarzyna (1958- )
(1)
Redon Odile (1936-2007)
(1)
Sabban Françoise
(1)
Seghi Aleksandra
(1)
Serventi Silvano
(1)
Tucci Stanley (1960- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(2)
2010 - 2019
(1)
Okres powstania dzieła
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(3)
Język
polski
(3)
Przynależność kulturowa
Literatura amerykańska
(1)
Temat
Literatura młodzieżowa polska
(2892)
Polska
(2391)
Literatura polska
(2263)
Literatura dziecięca polska
(2233)
Kobieta
(1898)
Kuchnia włoska
(-)
Pamiętniki polskie
(1754)
Literatura młodzieżowa
(1347)
Rodzina
(1040)
Księgozbiór regionalny
(917)
Tajemnica
(899)
Literatura wojenna
(870)
Przyjaźń
(844)
Miłość
(822)
Publicystyka polska
(794)
Wojsko
(711)
Dramat polski
(707)
Wojna 1939-1945 r.
(702)
Historia
(675)
II wojna światowa (1939-1945)
(639)
Literatura dziecięca
(631)
Relacje międzyludzkie
(613)
Książki stare
(587)
Poezja polska
(587)
Zabójstwo
(587)
Literatura
(563)
Śledztwo i dochodzenie
(535)
Warszawa
(515)
Lektura
(513)
Filozofia
(512)
Biblioterapia
(497)
Sztuka
(494)
Wojna
(488)
Żydzi
(473)
Nastolatki
(435)
Zwierzęta
(423)
Język polski
(420)
Policjanci
(415)
Kultura
(414)
Życie codzienne
(394)
Podręczniki akademickie
(391)
Rodzeństwo
(389)
Uczucia
(386)
Podróże
(369)
Dzieci
(366)
Literatura grozy
(366)
Sekrety rodzinne
(357)
Reportaż polski
(353)
Dziewczęta
(346)
Małżeństwo
(343)
Magia
(340)
Biografie
(338)
Język angielski
(315)
Osoby zaginione
(311)
Trudne sytuacje życiowe
(309)
Wydawnictwa popularne
(306)
Encyklopedia
(291)
Pisarze polscy
(291)
Wybory życiowe
(286)
Satyra polska
(284)
Relacja romantyczna
(266)
Fizyka
(265)
Malarstwo
(260)
Dziecko
(253)
Polityka
(249)
Religia
(249)
Władcy
(245)
Architektura
(234)
Arystokracja
(232)
Matki i córki
(232)
Teatr
(230)
Przestępczość zorganizowana
(229)
Polityka międzynarodowa
(219)
Dziennikarze
(217)
Polacy za granicą
(213)
Boże Narodzenie
(206)
Teatr polski
(206)
Niemcy
(202)
Nauka
(201)
Matematyka
(200)
Szkice literackie polskie
(200)
Politycy
(195)
Seryjni zabójcy
(195)
Zemsta
(192)
Poszukiwania zaginionych
(188)
Ruch oporu
(188)
Film
(187)
Psychologia
(187)
Armia Krajowa
(186)
Uprowadzenie
(186)
Lekarze
(185)
Młodzież
(185)
Listy polskie
(182)
Stany Zjednoczone
(176)
Unia Europejska
(176)
Muzyka
(174)
Uczniowie
(170)
Prywatni detektywi
(165)
Socjologia
(162)
Opowiadanie polskie
(161)
Historia Polski
(160)
Temat: czas
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
1989-2000
(1)
2001-
(1)
Gatunek
Autobiografia
(1)
Książka kucharska
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(2)
Historia
(1)
Kultura i sztuka
(1)
3 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
(La Nouvelle Marianne = Nowa Marianna)
Dofinansowano ze środków finansowych Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach realizacji Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0 na lata 2021-2025.
Jedna z najlepszych książek o średniowiecznej kuchni! Pięknie napisana, historycznie pouczająca i fascynująca książka kucharska. Zawiera specjalnie zrekonstruowane przepisy z XIV- i XV-wiecznych źródeł starannie dostosowane do kuchni współczesnej. Podobnie jak niegdysiejsze wskrzeszenie muzyki barokowej, ponowne odkrycie wykwintnej kuchni średniowiecznej dokonało się za sprawą wytrawnych znawców. Odile Redon, Françoise Sabban i Silvano Serventi to ludzie wielkiej kultury, obdarzeni przy tym wielce subtelnym podniebieniem. Są oni także naukowcami, historykami. Umieszczone tu w oryginalnej postaci fragmenty traktatów kulinarnych, które z wykorzystaniem specjalistycznej wiedzy opatrują wiernym przekładem, zaczerpnęli ze starodruków, a nawet z niepublikowanych manuskryptów. Traktaty te znajdowały się w księgozbiorach najwytworniejszych domów i sporządzano je na użytek władców. Obcujemy zatem ze szczytowym osiągnięciem ówczesnej kultury. Przedstawiając je szerokiemu gronu czytelników, autorzy ukazują całkiem nowe oblicze średniowiecza, nad wyraz wyrafinowanego – nawet w dziedzinie jedzenia. […] Bo czy można utrzymywać,że Filip August pałaszował zepsute mięso mocno doprawione pieprzem dla zabicia wstrętnego smaku? I że rycerze, jego towarzysze, pobierający u Chrétiena de Troyes i André Le Chapelaina lekcje wdzięku i forteli w labiryncie miłości dworskiej, okazywali się mniej wymagający w kwestii aksamitnej gładkości sosów i rumianej skórki pasztetów, którymi się raczyli, weseląc się w towarzystwie ukochanej?. Georges Duby Kuchnia średniowieczna to wspaniałe połączenie smaku, aromatu i koloru, ale i zaskakujące, wprost niebywałe pomysły, bo czy możemy sobie dziś wyobrazić na przykład pasztet z żywymi ptaszkami…? Książka jest odpowiedzią na pragnienie ucieczki przed szarością, mdłymi papkami, fast foodami, ketchupem, na tęsknotę za podróżą ku innym brzegom. Zabiera nas na wyprawę w dalekie strony. Zachęca do odkrywania niecodziennych smaków. Jest jak zaproszenie do podróży – podróży w czasie/platon.com.pl/
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia (ul. Siennieńska 54)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W/64 Redon (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia (ul. Siennieńska 54)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W/913 (1 egz.)
Filia nr 1
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913(4) (1 egz.)
Filia nr 2
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913 (1 egz.)
Filia nr 7
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 913 (1 egz.)
Filia nr 11
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 91 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smak : życie i jedzenie / Stanley Tucci ; przełożyła Małgorzata Glasenapp. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Marginesy, 2023. - 317, [3] strony ; 21 cm.
Dofinansowano ze środków finansowych Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach realizacji Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0 na lata 2021-2025.
Stanley Tucci, uznany aktor i maniak kulinarny, przedstawia czarujący, osobisty pamiętnik swojego życia w kuchni i poza nią. Zanim Tucci zdobył sławę dzięki rolom w Diabeł ubiera się u Prady czy Igrzyskach śmierci oraz internetowemu tutorialowi, w którym uczy, jak przyrządzić negroni, wychowywał się w amerykańskiej rodzinie o włoskich korzeniach i co wieczór siadał do rodzinnej kolacji. Magią tych posiłków podzielił się z czytelnikami w dwóch książkach kulinarnych, a teraz postanowił opowiedzieć historie, które kryją się za jego ulubionymi przepisami. Tucci snuje więc opowieści o dorastaniu w miasteczku w stanie Nowy Jork, o kręceniu poświęconych jedzeniu filmów Wielkie otwarcie oraz Julie i Julia, o zakochaniu przy obiedzie i o gotowaniu dla licznej rodziny. Smakowity jest każdy kąsek tej gastronomicznej podróży przez dobre i złe czasy, wspaniałe kolacje i przypalone dania. Książka, napisana z typowym dla Tucciego cierpkim poczuciem humoru, spodoba się każdemu, kto docenia moc posiłku ugotowanego w domu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia (ul. Siennieńska 54)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. W/929 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej